Milyen gamer számítógépet vegyek karácsonyra?

Az ünnepi szezonban sokan ajándékoznak PC-t szeretteiknek (vagy maguknak :P). Persze ilyenkor a nagy sietségben még hozzáértőként is könnyű elveszni a hardverek világában. Így úgy gondoltuk összeállítunk nektek 6 különböző konfigurációt, más pénztárcákra szabva, a lehető legoptimálisabb összegekkel dolgozva. Így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt.

A konfigurációk nem tartalmaznak DVD lejátszót és az operációs rendszer árát. Az általunk közölt árak kissé eltérhetnek, igyekeztünk nem a legalacsonyabb árakat közölni.

 

Az abszolút minimalista gép, cserébe persze a legolcsóbb összeállítás. Mára elavultnak tekinthető FM2+ foglalatot használ, ennek ellenére a 4 magos processzor egészen jó eredményeket hozhat a legújabb játékokban is.
Az alaplap, ára ellenére is hozza a kötelezőt; Gigabites hálózati vezérlő, 2db DDR3 memória foglalat (max 1600Mhz, 32GB limit). Még 2db USB3.1 (Gen1) portot is kapott, 4db USB2.0 mellett.

A konfiguráció leggyengébb része a 2GB RAM (ami persze könnyedén megduplázható), de a GT730 is egy régebbi kártya, ami megjelenéskor is csak belépőszintnek számított. (GT730-ból a legújabb GDDR5-ös példányok az ajánlottak, a listába is ilyet tettünk be. Továbbá pár ezer forinttal drágábban a GT1030 már sokkal nagyobb teljesítményt szolgál)
Ennek ellenére régebbi játékokat szépen elfuttat a PC, de újabb címekből is akad majd ami még játszható szinten marad.
A számítógépház egy mATX szabványú, egyszerűbb darab, de egy ilyen gépnél nincs is igazán szükség többre. A 350W-os táp ezt a gépet bőven kiszolgálja, de sokkal erősebb videokártyánál már szükség lesz cserére.

 

 

A második konfigurációnk több mindenben előrelépés az előzőhöz képest. Az alaplap bár belépőszint, megtalálhatunk rajta minden szükséges funkciót. Helyet kapott 4db USB 3.1 (Gen1) csatlakozó, 2db USB 2.0 mellett. Gigabites hálózati vezérlővel rendelkezik, 2db DDR4 RAM foglalattal (max 32GB támogatással). Processzorok közül 65W TDP a limit, így akár a felsőkategóriás Ryzen 7 szériára is frissíthetünk a későbbiekben. (Tuning természetesen kizárva)

A processzor a Bristol Bridge családba származó, előző generációs chip, de megkapta az AM4-es támogatást. Ezen a szinten bőven elegendő, sőt a sokak által emlegetett “budget king” G4560-as procival is sikeresen szembeszáll.

A RAM 4Gb, amiből érdemes 1db-os kiszerelést választani, így marad szabad foglalat későbbi bővítéshez.

A tápegység is egy szinttel feljebb lépett az előző összeállításhoz képest, bőven marad benne erő, még akkor is ha később sokkal erősebb hardverre frissítenénk.

Az nVidia legújabb belépőkártyáját kapta meg ez a konfig. Az új architektúrának köszönhetően egész szép eredményeket tudunk elérni újabb játékokban is, pl. a GTA5 kifejezetten jól fut.
De természetesen erős megszorításokkal kell majd játszanunk, nincs mese, ez még mindig csak belépőszint ami inkább a régebbi játékok futtatására való.

 

 

A következő konfig a legkritikusabb elemeket frissíti, ami a videokártya és RAM. Az új kártya nem csak teljesítményben erősebb, de 4GB VRAM-al is rendelkezik, így újabb játékoknál sem kell lejjebb adnunk a minőségből, kizárólag a videó memória hiánya miatt.

A RAM mennyisége is duplázódott, így a játékok többségével biztosan nem lesz gondunk. Érdemes 1db 8GB-os memóriát választani (ahogy a listánkban is szerepel), hiszen így maradni fog egy foglalatunk, későbbi bővítésre.
A tápegység továbbra is kiszolgálja az igényeket és a processzor is maradt az előző konfigból, ami az RX560 mellé még éppen elegendő lesz.

 

 

Ennél a konfigurációnál már feljebb léptünk a legújabb Ryzen szériára és a videokártya is egy fokkal erősebb lett. Ilyen komponensek mellett már biztos, hogy többnyire magas grafikai szinten tudunk játszani, 1080P felbontás mellett. De azért nem kell meglepődni, ha bizonyos játékok csak alacsonyabb beállítások mellett futnak majd jól.

A korábbi tápegység még ezt a PC-t is bőven kiszolgálja, de a HDD méretét megdupláztuk, hisz egy ilyen gépre már biztos több új játék lesz telepítve, amelyeknek a mérete igencsak magas tud lenni.

A gépház is egy fokkal minőségibb, akár 310mm hosszú videokártya is befér, de USB3.0 kivezetést is kapott.

 

 

Nehéz kategóriába léptünk. Az ésszerű lépésnek tűnő Ryzen 5 1400, lassabb a Ryzen 3 1300x-nál olyan játékokban, amelyek csak 4 szálat használnak ki. (Köszönhető az alacsony órajelnek.) Az Intel oldalán pedig az i3 széria fedi le ezt az árkategóriát is.

Így a konfiguráció egy 1300X-t kapott, ami még a GTX1060-as videokártyához épp elegendőnek mondható, de már lesznek olyan játékok ahol inkább a processzor korlátozza a teljesítményt.

A drágább alaplap már tuninglehetőséget is kínál, pár száz Mhz-t pedig igencsak meghálál az 1300x, így bebizotsíthatjuk a videokártyánk melletti teljesítményt.

A videokártyák is eléggé felemásan helyezkednek el ebben a kategóriában. Jelenleg alig kaphatóak RX470/570 videokártyák, így marad a GTX1060 6GB következő lépésként. A 3GB variánst nem ajánljuk, hisz a jövőbeli játékoknál szinte biztos, hogy erősen megkötné a lehetőségünket az alacsony VRAM, annak ellenére hogy magában a kártyában több erő lenne.

Tápegységnél a legújabb szériás FSP Raider II-t ajánljuk. Bár teljesítményben az FSP Hexa is elegendő lenne, egy drágább és tuningra is alkalmas PC-nél jobb egy fokkal minőségibb darabot választani. Gépházból egy nagyon erős anyagot használó Bitfenix típust ajánlunk, de itt megjegyeznénk hasonlóan jó alternatívának a Zalman Z1 NEO típusú gépházat is.

 

 

Ez a listánk legdrágább darabja, ami már csúcskonfigurációnak is tekinthető. Igyekeztünk nem túllőni az árakon, de úgy gondoljuk ilyen kategóriában már ésszerű egy SSD beiktatása is.

A RAM 16GB-ra bővült, ami biztos hogy elegendő lesz még jópár évig. A Ryzen 5 1600x egy nagyon erős, 8 szálas proci, megemelt órajelekkel. De szükség is van rá egy GTX1070-es videokártya mellett, ami biztos hogy minden játéknál a csúcsminőséget szolgáltatja majd (akár 4k felbontás)

A tápegység továbbra is elegendő, hisz még egy ilyen konfiguráció teljes fogyasztása sem éri el a 300W-ot, maximális terhelésen sem.

A Zalman Z9 Plus egy nagyon jó ár/érték arányú gépház, amiben még egy ekkora videokártya is bőven elfér. A HDD maradt 1TB, de átlagfelhasználóknak egy 128GB SSD mellett talán még mindig elegendőnek mondható, de akinek szüksége van rá, nyugodtan megrendelhet egy nagyobbat.

Vélemény, hozzászólás?